Vzduchové bubliny, které při práci s epoxidovou pryskyřicíve výrobcích z pryskyřice (což může být i stůl s pryskyřicí) mohou vznikat, jsou nevzhledné a otravné. Pečlivým plněním a opatrnou prací s litou pryskyřicí můžete omezit výskyt vzduchových bublin. Pokud se ve výrobku z pryskyřice vzduchové bubliny přece jen objeví, můžete je odstranit pomocí flambovacího hořáku nebo fénu. Za tímto účelem rovnoměrně manipulujte přístrojem po povrchu výrobku z pryskyřice.
Poznámka: Při použití flambovacího či jiného plamenného hořáku dbejte na to, abyste od výrobku z pryskyřice dodržovali potřebnou vzdálenost (alespoň 10 cm). Nezůstávejte s plamenem příliš dlouho na jednom místě.
Formy a formičky na výrobky z pryskyřice, které už možná máte doma
Silikonové formy na kostky ledu a formy na pečení jsou dnes k dispozici téměř ve všech možných provedeních a jsou ideální i pro výrobky pryskyřice. Kulaté, čtvercové a jiné silikonové formy jsou vhodné zejména pro výrobu šperků. Stejně snadno, jako lze z forem a formiček vytlačit kostky ledu, muffiny a podobně, funguje to i u výrobků z lité pryskyřice. Formy na pryskyřice můžete pořídit i originální, a to na epoxio.cz.
Doporučení: Silikonové formičky je nejlepší používat buď na výrobu výrobků z pryskyřice, nebo na výrobu pochoutek. Obojí se nedoporučuje.
Lze to i jinak
Zatímco silikonové formy mají tu výhodu, že z pružného materiálu výrobky z pryskyřice vytlačíte snadno, u forem s tvrdým musíte učinit opatření, abyste mohli výrobky z epoxidové pryskyřice mohli po vytvrzení uvolnit. Jako tvarovací pomůcky při výrobě z pryskyřice na odlévání můžete v podstatě použít víčka, plechovky, zavařovací sklenice, ale třeba i plastové sáčky, pokud jsou odolné vůči pryskyřici a nerozpustí se. Mějte však stále na paměti, že pryskyřice se při vytvrzování pevně spojí s formou. Proto je důležité, abyste formy před přidáním lité pryskyřice řádně vymazali. Olejový film zabraňuje „přilepení“ epoxy pryskyřice k okraji formy, podobně jako při pečení. Vnitřek formy tedy stačí potřít obyčejným olejem na vaření.