Časopis plný rad a nápadů o bytovém designu je Magazín LIVING.

Připravte záhony na zimu! Na co byste neměli zapomenout?

Správný zahrádkář myslí na ochranu rostlin před zimními mrazy včas, proto s přípravou začíná již na podzim. Inspirujte se našimi radami na zazimování zahrady, díky kterým na nic nezapomenete.

Nejvyšší čas sklidit úrodu

Obáváte se příchodu prvních mrazů a na záhoně stále pěstujete zeleninu z srpnového nebo zářijového výsevu? Salát ledový, hlávkový, v chladnějších oblastech listový, ředkvičku, špenát, vodnice, endivii, polníček polní či pórek zimní, na noc přikryjte bílou netkanou textilií nebo přenosným fóliových krytem. V listopadu však už se sběrem příliš nečekejte. Je nejvyšší čas úrodu spotřebovat.

Víte, jak správně uskladnit zeleninu? Udělejte to takto a těšte se dlouho z sklizené úrody
Vydrží i mírný mráz

Ačkoli mrazuvzdorná zelenina, jako například černý kořen a pastinák vydrží silnější mrazy i bez zimní ochrany, nastýlka z listí a chvojí zaručí, že půda kolem ní zcela nezamrzne a vy ji tak budete moci pohodlně sklízet i při déle trvajících mrazech. Mírný mráz prospěje i kadeřávku, hlávkovému a růžičková, jehož kulaté růžičky získají příjemnou nasládlou chuť.

Pastinák je výživnější než mrkev, na pěstování méně náročný než petržel.
Přezimuje na záhoně

V listopadu je na záhonech už i zelenina určená na přezimování a časné jarní klíčení. Druhy, což přezimují ve stádiu semen, jako jsou petržel kořenový, naťová, mrkev – karotka, pastinák nebo černý kořen, nepotřebují žádnou speciální péči. Důležité je jen správně označit záhony s výsevy, abyste na jaře měli vše pod kontrolou.

Zeleninu, která do příchodu prvních mrazů vyroste mírně nad povrch půdy, jako je cibule, špenát či salát, třeba před holomrazy chránit textilií nebo vrstvou spadaného listí a chvojí.

Related articles

Comments

Nejnovější články